Cum selectăm ața de brodat

Ața de brodat poate fi de mai multe feluri: vâscoză, polyester, metalică, bumbac, acrylic, ață pentru suveică. În funcție de materialul de brodat și de aspectul dorit al broderiei se alege tipul de ață necesar. De exemplu, pentru broderiile care vin în contact direct cu pielea (haine pentru bebeluși), broderiile de lux (rochii de gala, de mireasă) și alte broderii executate pe materiale foarte subțiri vom alege vâscoză, această fiind mai fină și mai lucioasă și da un aspect deosebit broderiei dar – atenție! – nu rezistă la decoloranti (clor), deoarece firul natural este produs într-o singură culoare și apoi vopsit într-o mare varietate de nuanțe (inclusiv în degrade sau multicolor).

 

Pentru articole textile de exterior (geci, pantaloni, șepci, echipament de protecție) se folosește în general ață de polyester, această fiind rezistență și la decoloranti sau alte soluții de scoatere a petelor, întrucât firul sintetic este produs direct în culoarea finală, fără a mai fi vopsit ulterior.

 

Ața metalică este folosită în special la brodarea articolelor textile bisericeșți (straie preoțeșți, icoane, prapori) dar nu numai pentru acestea. Pentru broderiile cu aspect mat sau combinate cu alte aplicațîi decorative se folosește ață de brodat din bumbac, această fiind mai groasă și necesitând folosirea acelor de grosime adecvată.

 

Ața specială din acrylic (100%) este și ea mai groasă și se folosește la broderiile pe tricotaje și stofe groase, rezultând un aspect asemănător cu al broderiei manuale (arată că firul de lână). Și în acest caz trebuie adaptată grosimea acelor de brodat.

 

Există și alte tipuri de ață de brodat care produc efecte speciale cum ar fi: ață reflectorizantă, ață fluorescentă, ață lame, ață solar (sensibilă la lumina UV, în contact cu această căpătând diverse culori; ideală pentru brodarea rochiilor de mireasă pentru că la trecerea de la întuneric la lumina naturală se colorează instant în superbe nuanțe pastelate). Pentru înscrisuri cu litere foarte mici se folosește ață de polyester cea mai subțire (de grosime 60) și ace de grosimea cea mai mică (60), în acest caz scrisul brodat care rezultă este foarte clar.

 

Ață de brodat este disponibilă în conuri de diverse mărimi, de obicei 1000 m, 2000 m sau 5000 m și în câteva grosimi ale firului diferite (60/40/30/12 – numărul scade pe măsură ce crește grosimea firului), funcție de categoria de ață și de firma care o produce. Veți găsi prețuri variate la producători, recomandarea noastră este însă să alegeți o ață de cât mai bună calitate, chiar dacă este mai scumpă, costul aței reprezentând o parte nesemnificativă din costul unei broderii. Dacă folosiți o ață de proastă calitate (și ieftină, evident), această se rupe mereu sau se încâlcește, ducând la oprirea în mod repetat a oricărei mașini computerizate, posibil chiar și la defectarea mecanismelor automate de introducere a atei în ac și în final la scăderea dramatică a productivității, așa că, vorba vechiului proverb românesc, nu fiți „scumpi la tărâțe și ieftini la făină”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *