Inserția de brodat

Materialul care da ținută broderiei este inserția (IBN – inserție broderie nețesuta) sau întăritura cum mai este denumită, asemănătoare că aspect cu o hârtie mai poroasă și care se pune sub materialul de brodat, fixându-se împreună cu acesta în gherghef. Această se găsește în diverse variante de grosimi, cele mai uzuale fiind 20/40/50/80 g/mp și în două culori – alb și negru. Grosimea și culoarea inserției se adaptează tipului de material pe care îl avem de brodat. Solidarizarea inserției de material se poate face în două moduri: fie prin lipire cu spray adeziv temporar pentru broderie, fie prin călcare cu fierul, dacă folosim IBN cu strat termoadeziv (care evident că este mai scump). Cele două proceduri sunt similare că și costuri și productivitate, doar că în cazul folosirii spray-ului este bine să avem la dispoziție o masă specială de pregătire a materialelor de prins în gherghef, nesituata în imediată vecinătate a mașinii de brodat (pentru evitarea depunerii soluției adezive din spray pe mecanismele mașinii).

 

După brodare, inserția se rupe (prin mișcări bruște) din jurul broderiei, rămânând numai în interiorul broderiei, ușurință și precizia cu care se face acest lucru fiind în strânsă legătură cu calitatea inserției folosite. Pentru evitarea senzației neplăcute la articolele de îmbrăcăminte brodate care vin în contact direct cu pielea (tricouri, cămăși, body-uri pentru bebeluși etc.) se folosește un material special numit stick-protect care nu este altceva decât o țesătură foarte fină sintetică, cu strat termoadeziv pe una dintre părți pentru ațășarea prin lipire cu fierul de călcat pe spatele broderiei, partea fină venind astfel în contact cu pielea în locul broderiei.

 

O inserție specială, foarte economică, este materialul numit filmoplast, care are un strat autoadeziv protejat de o folie caroiată și se folosește pentru brodarea articolelor care nu pot fi prinse în gherghef (benzi, cravate, ecusoane, manșete etc). Filmoplastul se prinde direct în gherghef cu folia protectoare deasupra și după decuparea și dezlipirea unor „ferestre” din folia caroiată, materialul de brodat se lipește pe zona adezivă rămasă, putându-se execută mai multe broderii în același loc, lipind straturi succesive de filmoplast peste golul rămas în urmă desprinderii broderiei anterioare.

 

Dar ce ne facem în cazul broderiilor care trebuie executate pe materiale foarte fine (organza, voal, mătase) sau atunci când nu dorim pur și simplu să avem inserție rămasă pe dosul broderiei? Există și pentru aceste broderii o inserție (folie) specială numită termofilm, care se folosește în locul IBN-ului obișnuit, la final se rupe la fel din jurul broderiei și, în plus, la materialele care pot fi călcate dispare cu totul prin călcare pe dosul broderiei, fiind termosensibilă și topindu-se foarte repede la cald. Se subînțelege că acest tip de inserție nu se lipește în niciun fel de materialul de brodat, doar se prind împreună în gherghef.

 

Alt tip de inserție specială este folia stabilizatoare solubilă în apă – solvy, această fiind singurul tip de inserție care se pune deasupra broderiei, rolul ei principal fiind acela de a împiedică întrepătrunderea dintre țesătură și broderie (când broderia se „ascunde” în textura materialului), asigurând astfel un contur perfect al broderiilor executate pe materiale pufoase (pâslă, frotir, tricoturi etc.). Dedesubt se folosește tot IBN obișnuit, adaptat materialului de brodat. Această folie mai poate fi utilizată și pentru broderiile individuale, neexecutate pe un suport material, în acest caz se brodează direct pe folia solvy prinsă în gherghef, eventual pusă în mai multe straturi, iar după executarea broderiei se bagă sub jet de apă și folia dispare, rămânând broderia. Există un tip de inserție special creat pentru realizarea dantelei prin broderie și anume termogaze. După brodarea dantelei direct pe inserția prinsă în gherghef, această se presează la temperaturi ridicate (180-200 grade C), inserția dezintegrandu-se și rămânând doar dantelă brodată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *